piątek, 15 grudnia 2023

Mielonka w obwódce słoniny z dzika










 Konserwa została zrobiona z wykorzystaniem farszu kiełbasianego z dzika  który został mi w nadziewarce dodałem do tego słoninę z dzika i wyszła całkiem fajna konserwa.

Link do zrobienia mięsa do puszki :

Do mięsa dodałem jeszcze około 30g/kg skórek wp ugotowanych i zmielonych na drobnym sitku 

https://www.blogger.com/blog/post/edit/8575295416009058242/3478072630604154807

WYKONANIE 

Słoninę z dzika kroimy w paski do wysokości puszki uwzględniamy przy tym wieczko nacieramy solą nie jodowaną w ilości 18g/kg układamy w puszce resztę puszki wypełniamy mięsem. Zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 60 min. Po tym czasie gdy spadnie w szybkowarze wyjmujemy puszki i chłodzimy około 60 min w zimnej wodzie dalsze wychładzanie konserwy robimy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz