poniedziałek, 11 grudnia 2023

Konserwa z karkówki i pachwiny





SUROWIEC

-karkówka 1.3 kg

-pachwina bez skóry 1.7 kg ( raczej bardziej chuda niż tłusta)

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pękło sól 16g/kg

-chilli jalapeno grys czerwona ostra 1g/kg

-pomidor z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim 8g/kg

-pieprz czarny 2g/kg

-cebula suszona 3g/kg

-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 4g/kg

-woda 10%

-skórki wp gotowane i rozdrobnione na sitku 2,5 mm 40g/kg

WYKONANIE 

Mięso tniemy w paski kostkę dość grube 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką czas peklowania 2 dni. Po tym czasie do wody dodajemy czosnek całość wlewamy do mięsa i mieszamy wyrabiamy do kleistości i w trakcie mieszania dodajemy resztę przypraw i skórki. Po dokładnym wyrobieniu napełniamy puszki i sterylizujemy w szybkowarze 100 min w puszkach 560 g w 300g 80 min. Gdy ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i chłodzimy puszki  w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Wyrób jest bardzo aromatyczny mięciutki można nawet posmarować pajdę chleba, pod wieczkiem jest smalczyk a w okół konserwy jest pyszna galaretka. Więc mamy wszystko w jednej puszce. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz