SUROWIEC
-karkówka 1.3 kg
-pachwina bez skóry 1.7 kg ( raczej bardziej chuda niż tłusta)
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 16g/kg
-chilli jalapeno grys czerwona ostra 1g/kg
-pomidor z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim 8g/kg
-pieprz czarny 2g/kg
-cebula suszona 3g/kg
-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 4g/kg
-woda 10%
-skórki wp gotowane i rozdrobnione na sitku 2,5 mm 40g/kg
WYKONANIE
Mięso tniemy w paski kostkę dość grube 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką czas peklowania 2 dni. Po tym czasie do wody dodajemy czosnek całość wlewamy do mięsa i mieszamy wyrabiamy do kleistości i w trakcie mieszania dodajemy resztę przypraw i skórki. Po dokładnym wyrobieniu napełniamy puszki i sterylizujemy w szybkowarze 100 min w puszkach 560 g w 300g 80 min. Gdy ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i chłodzimy puszki w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Wyrób jest bardzo aromatyczny mięciutki można nawet posmarować pajdę chleba, pod wieczkiem jest smalczyk a w okół konserwy jest pyszna galaretka. Więc mamy wszystko w jednej puszce. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz