środa, 19 lutego 2025

Boczek ze skórą-Air Fryer/Ninja 500


SUROWIEC,  PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-boczek ze skórą 1kg

-przyprawa prymat grill pikantny i ziołowy

-olej w dozowniku do pryskania

WYKONANIE 

Boczek, a konkretnie skórę nacinamy w paski lub kratkę, posypujemy przyprawą z każdej strony wstawiamy do lodówki na 2 godz.po tym czasie boczek układamy w szufladzie skórą do dołu spryskujemy delikatnie olejem, ustawiamy temp. 160 stopni 25 min program Air fry uruchomiamy urządzenie po tym czasie obracamy boczek i spryskujemy ponownie delikatnie olejem ustawiamy temp. 160 stopni 15 min program Air Fry zamykamy urządzenie. Po upływie 15 min boczek jest gotowy w środku osiągnął 80 stopni. Mięso jest soczyste , a wierzch zarumieniony i chrupiący. Znakomity na ciepło jak i na zimno.

Ps. podane temp. i czas są orientacyjne na innym urządzeniu czasy i temperatura mogą się nieznacznie  różnić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz