piątek, 24 sierpnia 2018

Nalewka jabłkowo - miętowa


SKŁADNIKI
-2 kg jabłek
-2 litry alkoholu 50-70 %
-10 goździków
-pół laski wanilii
-pół laski cynamonu
-10 gram świeżej mięty
-0,5 kg cukru (ilość cukru w zależności od słodkości jabłek)

WYKONANIE
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry.Wrzucamy do słoja, dodajemy resztę składników oprócz cukru i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące. Wskazane jest co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol odstawiamy a jabłka i resztę składników zasypujemy cukrem wstrząsamy aby całość pokryła się cukrem i odstawiamy na miesiąc czasu co jakiś czas wstrząsając słojem. Po miesiącu zlewamy powstały syrop. Teraz alkohol łączymy z syropem dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce do wyklarowania się na rok. Po tym czasie można ostrożnie przelewać w butelki. Staramy się tak przelewać aby nie wzburzyć osadu na dnie. Teraz nalewka nalewka nadaje się do picia.

1 komentarz:

  1. czy do nalewki dajemy jakąś konkretną odmianę jabłek ? Czy nie ma to większego znaczenia? Myślałem o ligolu.

    OdpowiedzUsuń