niedziela, 26 sierpnia 2018

Słonina Białowieska


SKŁADNIKI
-słonina bez skóry 1.9 kg
-sól gruba nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek świeży 6 większych ząbków
-cebula suszona płatek 2-4 g/kg lub cebula prażona 10 g/kg lub cebula świeża 16 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 5 g/kg(jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi :gorczyca,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec)

WYKONANIE 
Płaty słoniny tniemy w paski,słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. Brzmi to naprawdę apetycznie!Dla tych co nie maja urazu do tłustego!Ja nie mam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, smakowicie wygląda. Jeśli nie mam szybkowaru i puszek to ile czasu pasteryzować słoiki bo raczej w tym przypadku o sterylizacji to nie ma co mówić.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowicie wygląda ta słoninka. Chciałabym też taką sama zrobić. Jednak na tą chwilę brakuje mi czasu nawet na pichcenie. Produkty garmażeryjne zamawiam od Karol-Zakłady Mięsne. Mają tak smaczne jak domowe.

    OdpowiedzUsuń