Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 11 sierpnia 2018
Słonina Puszczańska
SKŁADNIKI
-słonina bez skóry 1.9 kg
-sól nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek świeży 6 większych ząbków
-cebula suszona płatek 2-4 g/kg lub cebula prażona 12 g/kg lub cebula świeża 16 g/kg
-przyprawa ziołowa Puszczańska 4 g/kg /jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi (jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny i gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz