Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 10 sierpnia 2018
Nalewka z aronii
SKŁADNIKI
-2 kg aronii przemrożonych 7 dni
-1,5 litra alkoholu 55-70 %
-cukier trzcinowy 0,6-0,8 kg
-4 szt. goździki
-1 laska wanilii
-100 liści wiśni
- sok z cytryny
WYKONANIE
Umyte rozmrożone owoce staramy się jak najlepiej zmiażdżyć aby oddały jak najwięcej soku. Następnie owoce zalewamy alkoholem i dodajemy goździki, laskę wanilii, liście wiśni oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 8 tygodni, co jakiś czas wstrząsając lub mieszając zawartość. Po tym czasie wszystko zlewamy przez gęste sito, żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol odstawiamy będzie nam później potrzebny a to co nam zostało zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach dokładnie zlewamy przez gazę i gęste sito to co nam powstało po zasypaniu cukrem i dodajemy do wcześniej zlanego alkoholu. Mieszamy i odstawiamy na 1 rok w ciemne chłodne miejsce. Po roku delikatnie zlewamy do butelek bez osadu.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz