SUROWIEC
-karkówka 2,5-3 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 20-22 g/kg
-kątnica wołowa
-sznurek wędzarniczy
-worki próżniowe
-pakowarka próżniowa
-cyrkulator Sous Vide
-duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia
WYKONANIE
Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy metodą na sucho zalecaną dawka peklosoli. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Przechowujemy w lodówce w temperaturze 4-6 stopni 10-14 dni w zależności od wielkości karkówki. Co 2-4 dni obracamy go. Po tym czasie myjemy kątnicę wołową w środku i z zewnątrz. Teraz najtrudniejsza sprawa włożenie karkówki do kątnicy. Robimy to powoli i stopniowo i delikatnie aby nie uszkodzić kątnicy. Powstałe bąble powietrza przekłuwamy igłą i wyciskamy powietrze.
OCIEKANIE
U mnie odbywało się to przy pomocy wentylatora 2 godz. po jednej na jedną stroną.
OSUSZANIE
W wędzarni przy dużym ruchu powietrza. Znaczy to że wędzarnia powinna być odkryta lub jak w wędzarniach typy borniak stosuje się mały wentylator. Temperatura osuszania 30-40 stopni przez około 60 min. Osuszany wyrób ma być całkowicie suchy i ciepły w dotyku. Dopiero wtedy zaczynamy właściwe wędzenie.
WĘDZENIE
Wędzenie przeprowadzamy w temp. 50-55 stopni przez 3,5-4,5 godz.
PARZENIE ZA POMOCĄ CERKULATORA METODĄ Sous Vide
Uwędzony baleron wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Wlewamy wodę do naszego naczynia w którym będziemy parzyć, tak aby baleron był całkowicie zanurzony Ustawiamy w cylkulatorze temp. 65 stopni i czas 7 godzin.
PS.Wyrób jest pyszny,kruchy, delikatny i soczysty. Polecam. Smacznego.
Zrobiłem i jestem pod ogromnym wrażeniem
OdpowiedzUsuńSmak super i tak jak w opisie potwierdzam "PS.Wyrób jest pyszny,kruchy, delikatny i soczysty."
Chcę spróbować tak zrobić kiełbasę szynkową w kątnicy wołowej
I tak jak w przepisie parzenie metodą Sous Vide
Pozdrawiam
Jak długo może być baleron w worku próżniowym po parzeniu ?
OdpowiedzUsuń