Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
czwartek, 1 marca 2018
Piersi z kurczaka - Sous Vide
SUROWIEC
-pierś z kurczaka
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól morska /peklosól 50/50 --18-20g/kg
-czosnek granulowany 1 g/kg
-kozieradka mielona 1 g/kg
-pieprz biały 1 g/kg
WYKONANIE
Kupiona pierś myjemy pod bieżącą wodą usuwamy błony i zbędny tłuszczyk.Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy, przyprawiamy ze wszystkich stron. Pierś składamy, wrzucamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Peklujemy 24-48 godz.w zależności od wielkości piersi. Po tym czasie pierś razem z workiem wkładamy w gęstą siatkę- pończocha rękaw i zawiązujemy z dwóch stron. https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1357-siatka-16-q-net-125-gesta-ponczocha-rekaw-1-metr.html
Następnie za pomocą cyrkulatora przystępujemy do parzenia. Ja parzyłem 1,5 godz. w 72 stopniach i następnie 30 min w 65 stopniach. Po parzeniu schłodziłem w zimnej wodzie przez około 2 min. Dalsze chłodzenie odbywało się w lodówce w +4 stopniach przez 12 godz. SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ile tej piersi bo nie widze proporcji
OdpowiedzUsuńCała :)
Usuń