niedziela, 25 marca 2018

Boczek konserwowy






SUROWIEC
-boczek ze skórą lub bez 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól/-16/kg
-czosnek świeży 4 g/kg
-cebula suszona 1g/kg
-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg
-chilli grys 1g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg
-woda 10%- do boczku ze skórą lub 100 ml/kg wywaru z nóżek i golonki do boczku bez skóry można też zamiast wywaru dodać już ugotowane i zmielone skórki na sitku makowym 50g/kg+50 ml wody na kg mięsa

-słoiki/puszki
-zamykarka do puszek

WYKONANIE
Kupione mięso tniemy w kawałki 2-4 cm i peklujemy zalecaną dawką 2 dni. Następnie dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy do kleistości. Teraz napełniamy słoiki i puszki ściśle, zamykamy i sterylizujemy 80 min w szybkowarze. Gdy ciśnienie samoczynnie spadnie puszki trzeba schłodzić w zimnej wodzie przez 60 min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji mięso aż się rozpada.
Polecam. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz