niedziela, 25 marca 2018

Boczek konserwowy




SUROWIEC
-boczek ze skórą

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól/-14 g/kg
-czosnek świeży 3-5 g/kg
-cebula prażona 5 g/kg
-pieprz czarny drobno mielony 1 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-woda 10%
-słoiki/puszki
-zamykarka do puszek

WYKONANIE
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko po to aby przyprawy były wszędzie .Nie mieszamy do kleistości.
Zostawiamy w lodówce na 48 godz. w temp. 4-6 st. Po tym czasie słoiki i puszki napełniamy ściśle, zamykamy i sterylizujemy 80 min. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji, po wyjęciu z lodówki i pozostawiony na kilka godzin taki boczek można rozsmarować na chlebie.
Polecam. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz