Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
niedziela, 11 marca 2018
Pachwina konserwowa
SUROWIEC
-pachwina z przyrostem mięsnym
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 12-14 g/kg
-czosnek świeży dobrej jakości 6 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-chilli jalapeno grys czerwone 1g/kg
-papryka słodka wędzona 1-2 g/kg
-liść laurowy jeden na puszkę/słoik
-ziele angielskie dwa ziarna na puszkę/słoik
WYKONANIE
Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube kawałki 2-4 cm razem ze skórą. Następnie peklujemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Pakujemy do lodówki na 48-72 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 80 mm w szybkowarze. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji można kroić i smarować.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz