sobota, 10 marca 2018

Konserwa drobiowa z kurczaka



SUROWIEC
-jedna pierś
-dwie ćwiartki
-cztery podudzia

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól  12-13 g/kg
-pieprz biały 1 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-czosnek granulowany 1 g/kg
-włoszczyzna suszona  5-8 g/kg
-woda 40 ml
-puszki lub słoiczki
-maszynka do zamykania puszek
-szybkowar

WYKONANIE
Pierś kroimy w kawałki około 3 cm, pozostały surowiec pozbawiamy kości, chrząstek i ścięgien. Skórę z ćwiartek i podudzia mielimy na drobnym sitku ja miałem 2,5 mm. Mięso z ćwiartek i podudzia staramy się pozyskiwać w większych kawałkach. U mnie wyszło 1.720 kg. Cały surowiec peklujemy i przyprawiamy, dodajemy włoszczyznę i wodę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24-48 godz. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 60 mm w szybkowarze. Puszki schładzamy w zimnej wodzie około 60 min
Wyrób wyszedł smaczny, mięso kruche i soczyste.
SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz