czwartek, 14 stycznia 2016

Aromatyczna słonina z mięsem.








Przepis
-słonina bez skóry z mięsem
-sól kamienna 100 gram na litr wody
-czosnek według uznania
-przyprawy dowolne ilość według uznania
-kilka liści laurowych
-ziele angielskie kilka kulek
-pieprz kolorowy kilkanaście kulek
Wykonanie
Robimy zalewę 100 gram soli na litr wody dodajemy zgnieciony czosnek przez praskę razem z łupinami.
W oddzielnym małym garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy tam kilka liści laurowych,kilka kulek ziela angielskiego,kilkanaście kulek kolorowego pieprzu i parzymy 10-15 min.
Gdy wywar ostygnie dodajemy go do zalewy i mieszamy.Słoninę można naszpikować czosnkiem lecz to jest nie konieczne.
Wkładamy słoninę tak aby była cała zanurzona i przyciskamy czymś aby nie wypływała.
Wkładamy do lodówki na 7 dni i codziennie mieszamy zalewę.
Po tym czasie słoninę wyjmujemy z zalewy i osuszamy.Spód słoniny gdzie była skóra maczamy w soli kamiennej i następnie całość osypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do lodówki na 7 dni.
Następnie wyjmujemy z lodówki porcjujemy na takie kawałki aby nam starczały na dwa trzy dni i wkładamy do zamrażarki na 6-8 godzin.
Wyjmujemy i pakujemy próżniowo lub w folie aluminiową.Tak zapakowane lądują znowu w lodówce na 7 dni.I gotowe smacznego.
Ps.Teraz słonina jest gotowa do zamrożenia i jedzenia.
Zaznaczam że ten przepis jest ułożony do takiej słoniny z dużymi przyrostami mięsnymi.Do słoniny bez przyrostów mięsnych ten czas jaki słonina przebywała w zalewie może być za krótki.Słonina może być za mało słona.Wtedy raczej te 7 dni w zalewie powinno się wydłużyć do 14 dni.
Prześlij komentarz