Zaczyn
-100 g zakwas żytni-200 g mąki pszennej
-120 g wody
CIASTO WŁAŚCIWE
-150 g mąka gryczana
-300 g mąki pszennej
-Sól czubata łyżeczka
-300 g wody
-zaczyn
Wykonanie
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta.Pamiętając,że zaczyn zwiększy swoją objętość więc dajemy większą miskęMąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem.
Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania (dodatkowo, poza tą podaną w przepisie), ponieważ chleb będzie wtedy suchy i zbity.
Nie należy się mocno przejmować początkową konsystencją ciasta, ono ma być mocno kleiste. Konsystencja ciasta powinna stawać się coraz mniej lepka podczas każdego kolejnego składania. Oczywiście, jeśli ciasto będzie się zupełnie rozlewało na blacie to można podsypać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać że im mniej mąki, tym lepiej.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny (w tym czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować – co godzinę). Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i brzegi ciasta złożyć do środka – jak kopertę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Następnie uformować kulę i pozostawić w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po kolejnej godzinie procedurę należy powtórzyć.
Po 3 godzinach wyrastania ciasto należy ponownie złożyć, ale już delikatnie, bez specjalnego rozciągania i uformować w kulę. Następnie ciasto przełożyć np. do kosza do wyrastania chleba wysypanego mąką (lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał – wyłożonego ściereczką obsypaną mąką) – łączeniem do dołu,ciasto pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pieczenie
Gdy ciasto urosło przekładamy ciasto do formy do pieczenia delikatnie wtedy opadło mi dość mocno ale po włożeniu do rozgrzanego piekarnika zaraz szybko urosło ale już nie tak bardzo.Dlatego lepiej by było gdyby ten chlebek wyrastał w takim naczyniu do pieczenia wtedy by nie trzeba było go przekładać i ciasto by nie opadło.No ale jakoś poradziłem bez naczynia.-u mnie 170 stopni 50 min piekarnik góra dół
I to koniec smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz