Składniki
-150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego-150 g mąki gryczanej
-350 g mąki pszennej
-15 g soli
-15 g siemienia lnianego
-20 g sezamu
-40 g słonecznika
-kilka orzechów włoskich
-blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki.
-papier do pieczenia którym wykładamy formę
-opcjonalnie czasami jak bardzo zależy nam na czasie a przyznm,że już tak miałem możemy dodać 4 g drożdży suszonych lub 8 g świeżych.
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać ja robię to mikserem zwykłym prostym i się sprawdza znakomicie końcówki do ciasta gęstego,można też ręcznie np:drewnianą łyżką .Ciasto ma być gęste i mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie .Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym tylko światłem super się sprawdza temp,jest tam około 30 stopni.
Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni u mnie daje 170 piekarnik piekarnikowi nie równy temu daje tolerancje.Wkładamy wyrośnięty chlebek i pieczemy 50-55 min.
Wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier i spryskuję rozpylaczem taki do kwiatów wodę na chlebek 5-6 razy.Mamy wtedy miększą skórkę lecz ta czynność jest nie konieczna.
To jest podstawowy przepis w ten sposób mieszam ze sobą różne mąki i zawsze wychodzi mi super
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz