Przepis
Pierwszy sposób
Więc tak najpierw słoninę trzeba naszpikować czosnkiem ząbek czosnku kroimy w plasterki około 3 mm robimy czubatym nożem dziurki w słoninie na czosnek i wciskamy go tam i tak cały płat robimy jak gęsto ? ja dawałem co 3-4 cm.
Następnie robimy pastę którą będziemy nacierać słoninę wyciskamy czosnek przez praskę dodajemy przyprawy przyprawy dowolne łyżkę oleju i wcieramy taką pastę w słoninę.
Można też inaczej słoninę nacieramy czosnkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami.
Teraz w pojemnik na dno sypiemy sól warzoną kamienną nie jodowaną około 1,5-2 cm kładziemy naszą słoninę i zasypujemy grubą warstwą soli.
A jeżeli mamy kilka płatów to przekładamy raz słonina raz sól i tak na przemian i zamykamy pojemnik na minimum 3 miesiące.
Po wyjęciu bierzemy jakąś szczoteczkę pędzelek i całą sól delikatnie usuwamy z słoniny.
Przechowujemy w lodówce.Jest gotowa i smaczna,teraz dzielimy na mniejsze kawałki i w próżnie najlepiej i do zamrażarki lub lodówki.Można też zapakować w folie spożywczą bądź folie aluminiową.
Taką słoninę można dodatkowo jeszcze uwędzić lub jeść taką bez wędzenia.
Drugi szybszy sposób
Robimy zalewę (solankę) z soli kamiennej nie jodowanej 100-120 g/litr wody.Dodatkowo dajemy do zalewy zgnieciony czosnek razem z łupinami
Wkładamy słoninę do tej zalewy na dwa tygodnie
Wyjmujemy osuszamy papierowym ręcznikiem,nacieramy wyciśniętym czosnkiem i obsypujemy przyprawami.Dowolne.
Następnie najlepiej dajemy w próżnię,a jak nie mamy pakowaczki zawijamy w folie spożywczą albo folie aluminiową.
Po dwóch tygodniach można jeść lub można jeszcze uwędzić .
Smacznego
Tylko skąd wziąźć grubą słoninę, nawet na rynku jej nie ma.
OdpowiedzUsuń