Boczek wędzony rolowany. Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami
Przepis
Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni. Po pięciu dniach osuszamy mięso, można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał.Ten po prawej peklowany na sucho 18-20 g peklo soli na kg mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni, mowa o tym boczku po prawej peklowany na sucho.
a jak długo peklowany jest ten boczek metodą na sucho ? czy jak zapekluje go powiedzmy 14 dni 20/kg w próżni to potem też ma leżeć 5 dni w lodówce po zrolowaniu ?
OdpowiedzUsuń