PRZEPIS:
Składniki
-2 kg łopatki
-1 kg szynki
-peklosól 14 g/kg
-2g/kg pieprzu czarnego
-1 g/kg pieprzu ziołowego
-2 g majeranku do całości
-3 ząbki czosnku do całości
-woda 150 ml
-4 czubate łyżeczki żelatyny lub 150 g skórek wieprzowych
WYKONANIE
Szynką i chude części z łopatki kroje w kostkę,a resztę zostawiam w takim stanie jak jest mięso .Wszystko pekluje i odstawiam do lodówki na 24-48 godz. Po tym czasie tłuste mięsko miele na sitku nr.8 dodaje. Mieso mieszam ze sobą dodaje peklosól i przyprawy oraz żelatynę oraz wodę bądź ugotowane do miękkości skórki i zmielone na 2,5 mm. Mięso ma być mocno klejące dokładnie wymieszane. Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając 2-3 cm od góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja. Pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 godz.Po każdym cyklu słoiki wyjmujemy z wody. Pierwszy raz pasteryzuje 1 godz.drugi raz 40 min.i trzeci 30 min.i gotowe. Można zastosować sterylizacje w szybkowarze 80 min.
świetna sprawa zawsze mam kilka słoiczków w zapasie
OdpowiedzUsuńTo prawda świetna i bardzo wygodna np:słoiczek do pracy i kilka bułeczek i mamy super posiłek
Usuńświetna sprawa zawsze mam kilka słoiczków w zapasie
OdpowiedzUsuń