Składniki:
-szynka 1 kl 1 kg
-łopatka 1 kl 1 kg
-peklosól 19 g/kg
-pieprz czarny 3 g/kg
-oregano 1,5 g/kg,
-majeranek 0,5 g/kg,
-czosnek według uznania
-woda 150 ml
Wykonanie:
Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady, następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24 godzPo 24 godz. dodajemy wszystkie przyprawy po połowie do szynki i łopatki dajemy wodę,wyrabiamy. Łączymy mięso i do lodówki na 24 godz w prasce z dociskiem. Można też układać mięso warstwami raz ciemniejsze raz jaśniejsze. Po tym czasie następuje parzenie woda 75 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku będzie miało 68 stopni.
Studzimy 10 min w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc 10-12 godz bez docisku w temp 4-6 stopni.
SMACZNEGO .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz