Przepis
Zaczyn
100 g mąki żytniej typ 2000100 g zakwas żytni
100 g wody
Składniki na ciasto właściwe
350 g mąki żytniej typ 72050 g mąki żytniej typ 2000
woda 250 g
30 g płatków owsianych
1 płaska łyżka miodu
1 czubata łyżeczka soli
30 g siemienia lnianego
20 g sezamu
Wykonanie
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnego dnia wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do formy 25 cm i odstawiamy na około 5 godzin aż ciasto podwoi swoją objętość.
Pieczenie
Do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni wstawiamy ciasto w formie i pieczemy 50 min.Następnie wyjmujemy i spryskujemy wodą ja używam spryskiwacza do kwiatów.
Czekamy aż wystygnie SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz