sobota, 16 stycznia 2016

Klops w boczku ze skórą



Przepis

Składniki

-mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą,
-pieprz czarny do smaku
-sól 18 g/kg
-gorczyca jedna łyżka
-majeranek jedna łyżka
-łyżeczka żelatyny
-czosnek 6 ząbków wyciśniętych przez praskę
-siatka lub sznurek

Wykonanie

Jeżeli mamy cienki boczek to gotowe przyprawione mięso mielone zawijamy w boczek ze skórą na zewnątrz i wiążemy lub wkładany w siatkę wędzarniczą ,następnie zawijamy w rękaw do pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego  z pokrywką .Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz