SUROWIEC
-1,7 kg polędwicy
-0,5 kg słoniny
PRZYPRAWY
-pieprz czarny i sól warzona nie jodowana do posypania słoniny
-papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu
-żelatyna do posypania słoniny przed zwijaniem
Zalewa
-https://www.wyroby-d...mokro-i-10.html
-zgnieciony czosnek 4- 5 ząbków
-6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego
-10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy
-4 liście laurowe
-łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie
Polędwice pozbawiamy wszystkich błon i warkocza. Ma zostać czysty mięsień. Przyprawy które idą do zalewy najpierw gotujemy 5 min na małym ogniu w małej ilości wody oprócz czosnku. Następnie studzimy wywar i przecedzamy przez drobne sito. Robimy zalewę dodając wywar z przypraw do zalewy. Polędwicę nastrzykujemy naszą zalewą i topimy na 5 dni chowamy do lodówki temp.4-6 stopni. Po tym czasie polędwice tniemy tak aby wyszedł nam jeden płat i dopasowujemy do rozmiarów naszej praski.
Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu.
Przygotowanie słoniny.
Płaty cienkiej słoniny najpierw trzeba będzie odparzyć aby później nie była twarda.W takim celu płaty słoniny posypujemy czarnym pieprzem i solą tak jakbyśmy przyprawiali kanapki dosłownie kilka szczypt. Zawijamy szczelnie w folie spożywczą i parzymy.Woda 80 stopni czas 90 min.Po tym czasie naszą słoninę osuszamy i rozkładamy aby wystygła.Docinamy ją do szerokości polędwicy,a długość słoniny ma być mniejsza niż polędwica ,zostawiamy sobie marginesy po 5 cm na początku i końcu. Polędwice obijamy łuczkiem do schabowych szczególnie początek i koniec.Kładziemy słoninę i zwijamy bardzo ciasno.Całość zawijamy w folie spożywczą i dodatkowo sznurujemy ciasno.Wkładamy w praskę i do lodówki na 24 godz.
Parzenie
-woda 75 stopni do momentu osiągnięcia 63-65 stopni w środku wyrobu
-wyjmujemy i studzimy 15 min zmieniając wodę ze dwa razy.
Następnie naszą praskę z wyrobem wkładamy do lodówki na 12 godz aby dobrze wystygła.
Wyjmujemy z praski i posypujemy po wierzchu do w około nasz wyrób papryką słodką wędzoną i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
SMACZNEGO
Nie chuda wędlinka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze sié komponuje wizualnie i smakowo schab ze słoniną.Polecam .Pozdrawiam
Usuńlik do solnki nie dziala
OdpowiedzUsuń