-łopatka 0,5 kg
-boczek 0,5 kg
-słonina 250 g
-podgardle 250 g
-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
-sól kamienna lub morska nie jodowana do smaku
-pieprz czarny i ziołowy do smaku
-2 liście laurowe
- ziele angielskie kilka kulek
-papryka wędzona lecz nie koniecznie
Wykonanie
Słoninę i podgardle kroimy w kostkę centymetrową i do gara, topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. Następnie dodajemy cebulę którą troszkę podsmażamy a następnie dusimy. Dalej dodajemy boczek i łopatką oraz sól do smaku. Dusimy na małym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze do puki mięso będzie miękkie i część płynów odparuje.
Świeżyne można przełożyć do słoiczków i dodatkowo pasteryzować przez 10-20 min.
Znakomite żarełko na gorąco i na zimno na kanapkę.Zapach obłędny a smak nie da się opisać.
POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz