Dziś zrobimy słoninę wojskową z puchy.Ja ją trochę wzbogaciłem o pieprz,czosnek, i paprykę .Tradycyjna słonina wojskowa była tylko z solą.Więc kto nie chce stosować nie musi dawać dodatkowych przypraw jakie ja zastosowałem..
Surowiec
-słonina (ilość zależna od wielkości szynkowara lub praski)
-skórki wieprzowe ugotowane na miękko i zmielone na drobnym sitku.Będą nam służyć jako klej po zmieleniu dodajemy trochę soli.Skórki robimy 1-2 dni przed parzeniem słoniny
Przyprawy
-pieprz czarny lub biały-papryka wędzona słodka lub ostra
-sól 120-150 g na litr wody i na jeden kg słoniny
-czosnek według uznania.
-jeśli ktoś lubi czosnek można też dodać kilka ząbków zgniecionych przez praskę do zmielonych skórek
Wykonanie
Przygotowujemy solankę na mokro z zgniecionym czosnkiem i topimy słoninę aby była cała zanurzona i trzymamy ją tak w zalewie w lodówce 14 dni codziennie mieszamy.Następnie wyjmujemy z solanki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Teraz zabawa w puzzle. Dopasowujemy słoninę do naszej puchy.Ma być ciasno dopasowana .Pamiętajmy o sprężynie jej grubość trzeba będzie uwzględnić przy dopasowywaniu.Do wcześniej zmielonych skórek dodajemy pieprz i posypujemy nią słoninę nie za dużo.Staramy się posypywać tylko z tej strony gdzie słonina będzie się ze sobą stykać.
Wkładamy słoninę do woreczka z szynkowarem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24h.
Parzenie
3-4 godz zależy od jakości-twardości słoniny w 90 stopniachPo parzeniu odstawiamy szynkowar aby ostygł i wkładamy do lodówki na 24 h
Wyjmujemy słoninę z puchy oprószamy papryką wędzoną i odrobiną pieprzu.
Smacznego.
Tradycyjna wojskowa była z solą, pieprzem białym,cebulą i czosnkiem
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy skórki?
OdpowiedzUsuń