piątek, 15 stycznia 2016

Boczek rolowany z szynkowaru


Surowiec

-boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności 

Przyprawy
-pieprz biały lub czarny 3-4 g/kg mięsa
-sól peklowa 8 g na kg mięsa
-sól kamienna 10 g na kg mięsa,
-czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,
-łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie.
Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja sugestia.

Wykonanie
Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru . Boczek delikatnie traktujemy tłuczkiem do schabowych aby go trochę uplastycznić. Peklujemy na sucho 3-4 dni codziennie obracając lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody 4-5 dni, posypujemy przyprawami. Lub zostawiamy taki jak jest tylko solony. Cieńszy boczek lepiej się zwija.Pamiętamy o tym, że mamy jeszcze sprężynę którą trzeba uwzględnić do wysokości.Po tym czasie zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem. Zamykamy pamiętając że boczek ma byś dobrze dopasowany ma wchodzić do szynkowaru z  oporem. Odstawiamy na 24 godz do lodówki,później parzymy w wodzie 70-75 stopni do momentu gdy mięsko w środku będzie miało temp.65-68 stopni.Studzimy w zimnej wodzie 10 min. Następnie odstawiamy do lodówki na noc. SMACZNEGO
Prześlij komentarz