czwartek, 28 stycznia 2016

Konserwa drobiowa.



Przepis

Będziemy potrzebować
Mięso bez kości
-udziec indyka 800 g.
-udko kurczaka 400 g.
Przyprawy
-peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16 g/kg
- pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości
- papryka czerwona słodka 0,5 g do całości
-oregano 0,5 g do całości
-żelatyna 3 g do całości
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 ząbki
Wykonanie
Bierzemy 200 g indyka i całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 fi resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady.
Teraz oba mięsa zmielone i te w kawałkach peklujemy osobno czyli dodajemy peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną i wyrabiamy aby mięsko było kleiste dodajemy 30 g wody.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego po połowie i dobrze mieszamy.Teraz wkładamy mięso do szynkowara lub praski na przemian układamy warstwami.Zamykamy i do lodówki na 24 h.
Parzenie
Woda 75-80 stopni do momentu gdy wkład osiągnie 70 stopni wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy co 5 min.Następnie szynkowar do lodówki na 8-10 godz i gotowe.
Smacznego.
Prześlij komentarz