czwartek, 28 stycznia 2016

Konserwa drobiowa.



Przepis

Będziemy potrzebować
Mięso bez kości
-udziec indyka 800 g.
-udko kurczaka 400 g.
Przyprawy
-peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16-18 g/kg
- pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości
- papryka czerwona słodka 0,5-1 g do całości
-oregano 0,5 g do całości
-żelatyna 3 g do całości opcjonalnie
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 ząbki
Wykonanie
Mięso z indyka tniemy w paski około 2 cm. Mięso z udka zostawiamy jak jest po oddzieleniu od kości i peklujemy bądź solimy. Czas 24 godz w temp 4-6 st. Po tym czasie bierzemy 200 g indyka i całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 mm u mnie maszynka 8 resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego po połowie i dobrze mieszamy.Teraz wkładamy mięso do praski na przemian raz mielone raz w kawałkach układamy warstwami.Zamykamy i do lodówki na 24 h.
Parzenie
Woda 75-80 stopni do momentu gdy wkład osiągnie 72 stopni wyjmujemy praskęi studzimy w zimnej wodzie 10 min .Teraz praska do lodówki na 8-10 godz bez docisku i gotowe.
Smacznego.

1 komentarz: