poniedziałek, 18 stycznia 2016

Mielonka ,,Lamparcia''




Na tą porcje wykorzystałem

Mięso

- łopatka 800g
-boczek 800 g
-wołowina 900g

Przyprawy

-peklo sól 18-20 g/ kg do wołowiny
-peklo sól 8g/kg + 8g/ kg soli kamiennej lub morskiej nie jodowanej do mięska z boczku i łopatki które połączymy ze sobą po zmieleniu
-pieprz czarny 2 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski to jest mieszanka przypraw w jej skład wchodzą przyprawy gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,jałowiec i papryka ostra i słodka 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości
-wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości

Wykonanie 

Boczek i łopatkę mielimy sitko nr,8 wołowinę kroimy w paski następnie mięso dokładnie wyrabiamy dodając nieco wody aby nabrało kleistości i peklujemy osobno wołowinę i łopatę z boczkiem 24 godz.Później łączymy mięsa,przyprawiamy i ponownie wyrabiamy w razie konieczności dodajemy wodę.Wkładamy w szynkowar praskę i pozostawiamy na 24 godz.w lodówce po tym czasie parzymy.
Woda 75-80 stopni mięso w środku 65-68 stopni i wyjmujemy.Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc.
SMACZNEGO
Prześlij komentarz