piątek, 29 stycznia 2016

MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki



Przepis

Będziemy potrzebować :
-kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg
-peklo sól lub sól
- strzykawka z igłą do nastrzyku
-duży garnek lub dwa
-dwa termometry z sondą
-siatka wędliniarska może byś nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić
- przędza wędliniarska
-pieprz kolorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
-czosnek

Wykonanie

Zalewa
Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody
- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba ,a boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy
- Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C.
Zanim będziemy wędzić to:
- karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i  siatkujemy w siatce i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się skleiło
- Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu.
- Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę
Wędzenie
- Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno.
- Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy naszą MOZAIKĘ , idą do parzenia.
Parzenie
- Przygotowujemy duży gar do parzenia
- wlewamy wodę do gara wrzucamy 2 liści laurowych i 5 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprz kolorowy
- zagotowujemy wodę
- wrzucamy wędzonki do gara i skręcamy gaz, czekamy aż temperatura wody opadnie do 80 C, podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 75-80 C
- termometrem z sondą szpikulcowym badamy temperaturę w środku każdej wędzonki.
- po osiągnięciu we wnętrzu  65-68 C natychmiast go wyciągamy, schładzamy około dwóch minut pod zimną wodą i odwieszamy lub odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia.Chowamy do lodówki na 8-10 godz.i teraz można kroić i jeść.
Smacznego.Koniec.
Prześlij komentarz