wtorek, 19 stycznia 2016

Ogórki konserwowe z chili i miodem


Przepis

Składniki do sporządzenia ogórków:

Do zalewy:

- woda 1 litr
- ocet 10% 250 mil.
- 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu
- 20 gram soli kamiennej nie jodowanej lub morskiej

Do słoika:

- ogórki
- dajemy co mamy np:marchew,liść laurowy,liść dębu,liść chrzanu lub korzeń,gorczyca łyżka,ziele angielskie 4 ziarna,cebula jeden plaster,koper,czosnek lub czosnek niedźwiedzi ja dałem oba,papryczka chili 1/3 bez nasion chyba że ktoś woli ostrzej.
Wykonanie:
Wkładamy do słoika ogórki i resztę produktów.Gotujemy zalewę i zalewamy ogórki.Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.Odwracamy słoik do góry dnem na ściereczkę i następnego dnia wynosimy najlepiej w ciemne i chłodne miejsce.
Prześlij komentarz