sobota, 16 stycznia 2016

Przysmak śniadaniowy(mielonka)





Przepis
Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 2,5 kg więc będzie sporo mięska.Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1.300 kg.
A więc będziemy potrzebować:
Mięso i rozdrabnianie maszynka 8
-łopatka 1 kl. 600 g/w kostkę 1,5-2 cm
 -łopata  2 kl 800 g/szarpak
-chudy boczek 1 kg/8 mm

Przyprawy
-peklo sól 18-20 g/ kg
-pieprz biały 3 g/kg
-cukier 1 g/kg
-pieprz ziołowy 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-oregano 1 g/kg
-woda 150 ml

Wykonanie
-mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Czas peklowania 48 godz.
-po tym czasie rozdrabniamy łączymy mięsko i przyprawiamy dodajemy wodę.
-wyrabiamy do kleistości
-wkładamy do praski 
-praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na noc dla wyrównania smaków i zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 68 stopni .Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc bez docisku.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz