sobota, 23 stycznia 2016

Pszenno żytni pieczony w misce metalowej




Składniki

-zakwas żytni 150 g
-mąka pszenna 300 g
-mąka żytnia 200 g
-woda 300 g
-siemię lniane 30 g
-sezam do posypania po wierzchu 20-30 g
-płatki owsiane górskie 40 g
- sól dwie płaskie łyżeczki
-drożdże suszone dwa gramy

Wykonanie

Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do formy w której będzie pieczony chleb.Ja ten piekłem w zwykłej metalowej misce którą wyłożyłem papierem do pieczenia.Posypujemy sezamem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze,aż ciasto podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 50 min.Wyjmujemy i gotowe jeżeli chleb będzie jeszcze miękki od spodu to wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min miękką stroną do góry.Wyjmujemy spryskujmy wodą i czekamy aż ostygnie .Smacznego

Prześlij komentarz