środa, 27 stycznia 2016

Rolowana słonina z przyprawami i ziołami robiona w prasce.







Przepis
-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól 25-30 g/kg
-oregano
-zioła prowansalskie
-tymianek
-majeranek
-bazylia
-pieprz młotkowany z kolendrą
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
-papryka ostra i słodka
Wykonanie
Kupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy.
Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami.
Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja dodatkowo włożyłem jeszcze w worek.Ugniotłem trochę ręką.Zakładamy sprężyny.Ido lodówki na dwa tygodnie.U mnie było 5 stopni.
Parzenie
Trzy godziny w temp 90 stopni.Wyjmujemy i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 24 godz.Koniec.
Słonina jest smaczna i pachnąca ziołami i czosnkiem do dobrego trunku pasuje znakomicie.
SMACZNEGO
Prześlij komentarz