czwartek, 14 stycznia 2016

Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem posypana pieprzem czarnym i papryką wędzoną.

Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony. Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą. Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2-3 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną nie jodowaną na okres minimum 1,5 miesiąca. Następnie oczyszczamy z starej soli i dajemy nową sól i znowu do lodówki na 2 miesiące. Po tym czasie wyjmuje słoninę i czyścimy ją z soli pędzelkiem lub szczoteczką. Posypujemy jeszcze odrobina pieprzu i papryki i pakujemy w próżnie lub w folie spożywczą. Chowamy do lodówki na 2-3 tygodnie następnie do zamrażarki na minimum tydzień.

Smacznego

Prześlij komentarz