czwartek, 14 stycznia 2016

Świeżyna



Składniki

-łopatka 1,5 kg
-boczek 1 kg
-słonina 0,5 kg
-cztery średnie cebule
- dwa lub cztery ząbki czosnku jak kto lubi
-sól kamienna lub morska nie jodowana do smaku
-pieprz czarny do smaku
-papryka sodka jedna łyżeczka
Wykonanie;
-Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami.
-Zmniejszamy ogień i następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę w paski dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę
-Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż zrobi się szklista i leciutko brązowa i dodajemy do mięsa.
-Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i sól oraz czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno.Teraz odkrywamy bez przykrycia dusimy aż większość płynów nam odparuje.Konsystencja ma być średnia nie za rzadka ani gęsta.
I KONIEC SMACZNEGO:)
Znakomite żarełko na gorąco i na zimno na kanapkę.Zapach obłędny a smak nie da się opisać.
POLECAM
Prześlij komentarz