wtorek, 19 stycznia 2016

Żytni z miodem na zakwasie żytnim


Przepis

Zaczyn

100 g mąki żytniej typ 2000
100 g zakwas żytni
100 g wody

Składniki na ciasto właściwe

350 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
woda 250 g
30 g płatków owsianych
1 płaska łyżka miodu
1 czubata łyżeczka soli
30 g siemienia lnianego
20 g sezamu

Wykonanie

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnego dnia wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do formy 25 cm i odstawiamy na około 5 godzin aż ciasto podwoi swoją objętość.
Pieczenie
Do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni wstawiamy ciasto w formie i pieczemy 50 min.Następnie wyjmujemy i spryskujemy wodą ja używam spryskiwacza do kwiatów.
Czekamy aż wystygnie SMACZNEGO

Prześlij komentarz