Przed wędzeniem
Kupujemy serki "typu włoskiego". W Lidlu nazywają się PILOS, w Biedronce Capreggio
Moczymy je 2o godz. w solance 70 g soli warzonej zwykłej (nie w peklosoli)/1 l wody.
Następnie serki muszą odcieknąć, możemy delikatnie odcisnąć rękami. Obtaczamy w ulubionych przyprawach.
Ja osypałem serki w ziołach prowansalskich,przyprawie orion,papryka kolorowa płatek,pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,pomidory z czosnkiem i bazylią .
Wędzenie
Układamy na półkach w wędzarni z siatkami. Jeśli nie mamy półek, to bierzemy kawałki gazy wkładamy serek na gazę i nabijamy 4 rogi gazy na haki lub wiążemy 4 rogi i wieszamy w wędzarni.
Wędzimy 5-6 godzin w temperaturze 55-65 C.
Koniec.