czwartek, 24 września 2020

Szynka konserwowa mielona w/g JackaW wersja 3

 Konserwę którą  zaprezentuje zrobiłem podpierając się przepisem Centralnego przemysłu mięsnego z 22.04.1976 r. szyfr 7062, 7062P ,,Szynka mielona Chopped Ham''






SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr. 8

-2,5 kg szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / szarpak

-0,5 kg boczek /8 mm

-1 kg mięsa z golonki tylnej razem z tłustym /5 mm

                                          PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 18 g/kg

-woda 20%

-skrobia ziemniaczana 3%

-puszki , słoiki - w moim wypadku puszki miały 560 ml.

                                                                  WYKONANIE:

Zakupione mięso tniemy w kawałki około 3-4 cm i peklujemy przez 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, łączymy je ze sobą. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości, będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej w temp. 75-80 stopni przez 3 dni w odstępach 24 godz. Znaczy to ,że po obróbce termicznej puszki trzeba wyjąć z wody i zostawić w pokojowej temp. Pasteryzujemy pierwszy dzień 60 min ,drugi 45 min, trzeci dzień 30 min . Po ostatniej pasteryzacji chłodzimy w zimnej wodzie przez 60 min. Dasze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce.

Ps. wyrób jest bardzo smaczny, konsystencja zwarta jędrna i za razem mięciutka.