-słonina bez skóry 1.900 kg
-sól morska 23-24 g/kg
-czosnek świeży dobrej jakości 3-4 ząbki większe /kg lub suszony płatek wagowo 4 x mniej ostatecznie czosnek granulowany wagowo to samo co suszony
-pieprz biały 2 g/kg
-6 puszek lub słoiczków 300 g
-szybkowar/autoklaw
-maszyna do zamykania puszek
-cebula suszona płatek 2-3 g /kg opcjonalnie
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski,słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
SMACZNEGO.