SUROWIEC
-słonina
W moim wypadku była to cienka słonina bez skóry grubość max 2 cm
PRZYPRAWY
-gorczyca mielona 2g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-liść laurowy mielony 1g/kg
-pieprz biały 1g/kg
-ziele angielskie 1g/kg
-papryka ostra 0,5 g/kg
-zioła prowansalskie 1g/kg
-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg
-sól warzona nie jodowana 24 g/kg
Przyprawy jakie użyłem to tylko moja sugestia, można użyć własnego zestawu.
WYKONANIE
Słoninę przyprawiamy, nacieramy i chowamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie mielimy na szarpaku. Zmieloną słoninę pakujemy w słoiki, puszki najlepiej około 300 g . Gotujemy w szybkowarze 60 min. Czas liczymy od uzyskania ciśnienia tzn. zawór jest w górze. Następnie puszki schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie schładzać no chyba że ktoś wie jak mam doświadczenie. Tradycyjne gotowanie w zwykłym garnku proponuje 90 min.