Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
środa, 17 lipca 2019
Dżem z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI:
-1,5 kg owoców czarnej porzeczki
-1 kg cukru
-żelfikx bez cukru na jeden kg.owoców szt.2
-woda 200 ml
WYKONANIE:
Owoce przebieramy i myjemy, wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy wodę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień,zdejmujemy pokrywkę i tak na malutkim ogniu gotujemy 1,1,5 godz.do czasu aż wszystko zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu aby się nie przypaliło. Trzeba mieć też na uwadze że dżem po ostygnięciu zgęstnieje. 15 min przed końcem dodajemy żelfix. Gorący dżem prosto z ognia nakładamy w słoiczki zakręcamy i obracamy do góry dnem. Można też słoiczki poddać pasteryzacji 15-20 min.Miejmy na uwadze aby pokrywki i słoiki były w bardzo dobrym stanie nie wyszczerbione a pokrywki nie powyginane i nie rdzawe.W przeciwnym razie słoik nie zaciągnie .
niedziela, 14 lipca 2019
,,Świątynia dymu'' ,,kibelek"
Przedstawiam foto recenzje z budowy mojej świątyni dymu ,,kibelek" ;) . Krótko opiszę co i z czego było robione. A więc konstrukcja i szalówka z drewna świerkowego. Konstrukcja 50 mm na 50 mm. Szalówka 20 mm. Wełna kominkowa do ocieplenia 50 mm. Pręty zbrojeniowe do ławy i stropu 8 mm wiązane drutem do zbrojenia. Beton B20. Żwir na podsypkę pod ławę. Cegła klinkierowa. Drzwiczki żeliwne. Zaprawa klinkierowa. Deflektor z blachy nierdzewnej 1 mm. Wędzarnia w środku obita blachą nierdzewną 0,5 mm. Szuflada do paleniska z blachy czarnej 2 mm. Wylot dymu z paleniska regulowany fi 200 mm. Wylot dymu w komorze wędzarniczej na tylnej ścianie regulowany- klapowy do tego uchylny daszek. Dach pokryty blachą nisko profilową plus obróbka z blachy płaskiej. Pomalowane impregnatem do drewna kolor teak.
wtorek, 9 lipca 2019
Galareta wieprzowa
SKŁADNIKI:
-golonka tylna szt.1
-dwie nóżki
-skóry wieprzowe wędzone 300-400 g
Do tego ilość według uznania :
Ja dawałem:
-majeranek jedna czubata mała łyżeczka
-liść laurowy 5 szt.
-ziele angielskie 10 ziaren
-szczypiorek suszony jedna czubata mała łyżeczka
-czosnek suszony krojony około 3 ząbki
-włoszczyzna suszona 2 czubate duże łyżki
-soviera premium fit suszone 2 czubate duże łyżki
-sól nie jodowana 50-60 g do całości
-pieprz czarny mielony jedna czubata mała łyżeczka
-papryka płatek mix suszona 1 czubata duża łyżka
WYKONANIE:
Z golonki, nóżek usunąć sierść nad gazem, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3-4 cm. Dodać w/w przyprawy. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę. Po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia w szybkowarze zmniejszamy ogień i kontrolujemy właściwe ciśnienie, w razie konieczności podkręcamy odrobiną. Gotujemy w ten sposób 90 min. Po czym wyłączamy gaz i czekamy jeszcze, aż ciśnienie spadnie i otwieramy szybkowar.. Jeśli ciśnienie po tym czasie spadło całkowicie otwieramy garnek. Teraz całość trzeba odcedzić. Gdy mięso ostygnie trzeba je obrać z kości i chrząstek których będzie sporo. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki widelcem. Teraz wkładamy do salaterki, mniejszych miseczek słoiczków lub plastikowych pojemników. Następnie zalewamy rosołem mięsko które porozkładaliśmy w pojemnikach i salaterkach. Gdy całość przestygnie wkładamy do lodówki aby całkowicie stężało, (ścięła się galaretka). SMACZNEGO.
niedziela, 7 lipca 2019
Nalewka z wiśni
SKŁADNIKI:
-2,5 kg wiśni bez pestek
-1,5 l alkoholu 50-70 %
-0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość owoców)
WYKONANIE:
Owoce przebieramy, myjemy i drylujemy, wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6-8 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol można sobie przelać w jakieś butelki lub zostawić w słoju. Do owoców dodajemy cukier zakręcamy słój i porządnie wstrząsamy odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Robimy tak przez 14 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze ,a w smaku jest znakomita. Nalewka jest bardzo charakterystyczna w swoim smaku nie da jej się pomylić z żadną inną. Jest ceniona przez smakoszy:)
SMACZNEGO.
środa, 3 lipca 2019
Nalewka z czerwonej porzeczki
Będziemy potrzebować:
-2 kg owoców czerwonej porzeczki
-1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach
-cukier 0,4 kg
-dwie łyżki miodu
Wykonanie:
Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy,wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód mieszamy, odstawiamy w słonecznym pomieszczeniu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier i miód się rozpuścił. Robimy tak przez 10 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze w smaku jest pyszna, orzeźwiająca i delikatnie cierpka. Polecam.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)