SUROWIEC
-polędwica 25%
-szynka 25%
-karkówka 25%
-łopatka 25%
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pieprz czarny 3g/kg
-pieprz ziołowy 3g/kg
-czosnek świeży 3g/kg
-woda 50 ml/kg
-skórki w/p ugotowane i zmielone na sitki 2-3 mm 40g/kg
-peklosól 16g/kg
WYKONANIE
Zakupione mięso tniemy w kostkę 3-4 cm i peklujemy zalecaną dawką, odstawiamy na 2 dni do lodówki w temp.4-6 st. Po tym czasie mięso przyprawiamy dodajemy skórki , wodę dokładnie mieszamy. Następnie napełniamy słoiki puszki i gotujemy w szybkowarze 70 min. Następnie wyłączamy źródło ciepła i gdy spadnie całkowicie ciśnienie w szybkowarze otwieramy go wyjmujemy puszki.Ciśnienie ma spaść samoczynnie. Schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Dalsze wychładzanie wyroby odbywa się w lodówce. Wyrób jest bardzo smaczny mięso mięciutkie i delikatne do tego jest odrobina smalczyku pod wieczkiem i pyszna galaretka z czego słyną tuszonki. Polecam wyrób zrobić samemu. Smacznego.
Ps. można to samo zrobić w słoiku tylko schładzanie proponuję pominąć jak ktoś nie ma doświadczenia ponieważ słoiki mogą popękać. A jak ktoś ma odwagę to proponuję to zrobić w następujący sposób: szybkowar ten w którym są słoiki wstawiamy do większego garnka z zimną wodą wanienki wanny czy co tam mamy w domu, następnie słuchawką prysznicową lejemy po ściance szybkowaru do środka gorącą wodę i stopniowo dajemy coraz chłodniejszy strumień, aż w końcu zimną. I właśnie w ten sposób to się robi. Powodzenia