sobota, 1 stycznia 2022

Słonina konserwowa z suszonymi warzywami










 SUROWIEC I PRZYPRAWY

 -słonika cienka bez skóry

-sól nie jodowana 24 g/kg

-czosnek 3 ząbki na kg lub suszony płatek 4 g/kg

-włoszczyzna suszona 12 g/kg

WYKONANIE

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)