środa, 22 czerwca 2016

Chlebek domowy.Pszenno żytni na zakwasie



Składniki i materiały pomocnicze
-mąka pszenna typ 650 -250 g
-mąka żytnia typ 720-100 g
-zakwas żytni 150 g
-drożdże suszone 4 g (jeśli chlebek chcemy szybciej )
-woda 250 mililitrów(szklanka)
-sól 12 g
-blaszka wymiary dł .25 cm szer.8 cm wys 10 cm .Do blaszki dłuższej 30 cm dajemy 100 g mąki więcej.
Wykonanie
Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. i wkładamy wyrośnięty chlebek.Pieczemy 55 min.
Wyjmujemy z blaszki i delikatnie spryskujemy wodą ja używam spryskiwacza do kwiatów.
PS.Do chlebka można dodawać  np.pestki z dyni ,słonecznika,siemię lniane ,mak ,czarnuszkę i wiele innych dodatków.Naprawę wspaniale się z nim komponują .
Smacznego

niedziela, 19 czerwca 2016

Kiełbasa grillowa z wędzonym serem






Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe

Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml

Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i  boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy  podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był  równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy  jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.
Ps.
Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklosól proponuje 17 g /kg mięsa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony .

sobota, 18 czerwca 2016

Boczek pieczony składany

Surowiec
-płat boczku 1,5 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze
Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej
-17 g soli nie jodowanej warzona
-8,5 g soli wędzarniczej (wędzonej)
-pieprz czarny mielony 1,5 g
-pieprz ziołowy  0,5 g
-papryka wędzona słodka 0,5 g
-papryka wędzona ostra 0,5 g
-jałowiec mielony 1 g
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 30 g

Wykonanie
Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy dokładnie z wody np.ręcznikiem papierowym.
Płat boczku dzielimy na pół.Wybieramy ładniejszy kawałek z którego obcinamy skórę.Ten bez skóry pójdzie na górę.
Teraz kawałki boczku nacieramy dokładnie z wszystkich stron przyprawami zaczynając od czosnku.Natarty i przyprawiony boczek układamy jeden na drugim i wiążemy sznurkiem do wędlin dość mocno.
Następnie pakujemy do próżni lub zawijamy szczelnie w folie spożywczą i obciążamy czymś.Wkładamy do lodówki na 2-3 dni aby boczek dokładnie przeszedł przyprawami.
Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.Na dno naczynia wylewamy troszkę oleju aby boczek nie przypalał się .Temperatura 160 stopni i czas 90 min.Po 90 min boczek miał 70 stopni w środku wyrobu.
Smacznego


piątek, 17 czerwca 2016

Kiełbasa grillowa z wędzonym serem (parzona)

Surowa

Na gorąco.
 Na zimno.

Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe

Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml

Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i  boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy  podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był  równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy  jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.
SMACZNEGO.

środa, 15 czerwca 2016

Słonina w papryce

Po 8 miesiąsach

                                                           Po ośmiu miesiącach



Po 2 miesiącach

SUROWIEC 
-słonina

WYKONANIE
Więc żeby zrobić z niej arcydzieło smaku  to ciachnąłem z niej twardą skórę. Zasypałem ja całą solą na dwa miesiące. Po tym czasie oczyściłem ,,diament'' z nadmiaru soli i natarłem dużą ilością czosnku dobrej jakości  zgnieciony przez praskę.Osypałem solą morską bardzo grubą z ręki potem oprószyłem delikatnie solą wędzarniczą przez sitko i na koniec również przez sitko papryka wędzona słodką i ostra pimenton
Teraz w próżnię 6 miesięcy w lodówce temp.4-8 stopni i czekamy.No i jest teraz można się zajadać.