Składniki i materiały pomocnicze
-mąka pszenna typ 650 -250 g
-mąka żytnia typ 720-100 g
-zakwas żytni 150 g
-drożdże suszone 4 g (jeśli chlebek chcemy szybciej )
-woda 250 mililitrów(szklanka)
-sól 12 g
-blaszka wymiary dł .25 cm szer.8 cm wys 10 cm .Do blaszki dłuższej 30 cm dajemy 100 g mąki więcej.
Wykonanie
Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. i wkładamy wyrośnięty chlebek.Pieczemy 55 min.
Wyjmujemy z blaszki i delikatnie spryskujemy wodą ja używam spryskiwacza do kwiatów.
PS.Do chlebka można dodawać np.pestki z dyni ,słonecznika,siemię lniane ,mak ,czarnuszkę i wiele innych dodatków.Naprawę wspaniale się z nim komponują .
Smacznego