SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-łopatka 5 mm /mielone było na maszynce nr.8
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-czosnek świeży 3g/kg
-cebula suszona 2g/kg
-kolendra mielona 0,5g/kg
-woda 15%
-skrobia ziemniaczana 2% /kg
-skórki wp ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm 20g/kg
PS: Przyprawy dodane do tej mielonki to tylko moja sugestia takie dodałem bo uważam, że się bardzo dobrze ze sobą komponują nie pierwszy raz używałem takiej kompozycji i mi bardzo pasuje. Oczywiście każdy może dodać swoje ulubione przyprawy.
WYKONANIE
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Szklanych opakowaniach-słoikach kto nie ma doświadczenia niech opuści schładzanie w wodzie lepiej zostawić do ostygnięcia w pokojowej temp. i następnie schować do lodówki. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja jest dość zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Polecam wyrób.