Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
niedziela, 14 stycznia 2018
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty
SKŁADNIKI
-600 g słodkiej kapusty
-100 g kalafiora
-2 marchewki
-1 pietruszka
-2 czubate łyżki prażonej cebulki
-5 średnich ziemniaków
-kostka rosołowa wołowa
-woda nie całe 2 litry
-4 gałki wieprzowe
-kawałek wędzonej skóry wieprzowej (można dać wędzoną kiełbaskę lub boczek albo żeberka )
-koperek
PRZYPRAWY
-sól do smaku
-pieprz czarny
-pieprz ziołowy białowieski
-przyprawa podlaska świeżynka
-bazylia
-oregano
-tymianek
-majeranek
-4 liście laurowe
Przypraw dajemy po około 1/2 łyżeczki to jest 1,5 grama
WYKONANIE
Do garnka wlewamy wodę wkładamy gałki wieprzowe i wędzoną skórę w/p solimy wodę. Gotujemy do momentu aż skóra będzie miękka około 40 min. Następnie dodajemy posiekaną kapustę,marchew,pietruszkę. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko będzie w miarę miękkie.Teraz dodajemy resztę składników i przyprawy oprócz koperku i prażonej cebulki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koperek i prażoną cebulkę.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bezkonkurencyjny smak
OdpowiedzUsuń