SUROWIEC
-słonina bez skóry
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól morska 22-25 g/kg
-szczypiorek suszony 2 g/kg
-cebula suszona 2 g/kg
-czosnek płatek suszony 1,5 g na puszkę/słoik
-czosnek granulowany 4 g/kg
-pieprz czarny 3 g/kg
-chilli jalapeno grys czerwone 1 g na puszkę/słoik
-puszki lub słoiki
-szybkowar
-maszyna do zamykania puszek
Ps: Przyprawy i zioła możemy użyć dowolnych takie jakie lubimy najbardziej .Te wykorzystane przeze mnie to tylko moja sugestia.
WYKONANIE
Słoninę docinamy do wysokości puszki dając 2-3 mm luzu na pokrywkę. W słoju dajemy więcej wolnej przestrzeni około 2 cm. Następnie przyprawiamy i solimy zgodnie z gramaturą. Później układamy ciasno w puszkach i słoikach i na wierzch dajemy cebulę i chilli. Można też cebulę i chilli rozetrzeć w moździerzu a przyprawy dodać po połowie w środek i na wierzch. Zamykamy puszki, słoiki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Następnie Sterylizacja 90 min. Wyrób daje się smarować i kroić jest bardzo mięciutki. SMACZNEGO.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smaki Jacka
OdpowiedzUsuń