-1 kg łopatka 2 kl./ szarpak
-1 kg słonina bez skóry /8 mm
-karkówka 0,5 kg /8 mm
-1 kg pachwiny bez skóry wędzona (z przyrostem mięsnym) 4 mm
Rozdrabnianie było maszynka nr.8
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-14 g/kg peklosól do łopatki i karkówki
-14 g/kg sól morska do słoniny
-2 g/kg chilli grys
-3 większe ząbki czosnku do całości
-1 g/kg pieprz czarny
-0,5 g/kg liść laurowy
-0,5 g/kg szczypiorek suszony
-2 g/kg przyprawa ziołowa puszczańska
WYKONANIE
Uwaga: wszystkie przyprawy oprócz soli i peklosoli dodajemy na masą całego surowca oprócz wędzonej pachwiny ponieważ pachwina była przygotowana wcześniej w solance. Wszystkie składniki kroimy w większe kawałki w celu zapeklowania. Każdy surowiec w osobnym pojemniku. Czas peklowania 48 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie surowiec rozdrabniamy i łączymy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3-5 godziny. Teraz jeszcze raz mieszamy i napełniamy słoiki i puszki. Sterylizujemy puszki 300g- 80 min. Puszki 160g- 65 min. Wyrób bardzo polecam jest bardzo smaczny, daje się z łatwością rozsmarować na chlebie, ale można i ukroić plasterek. Znakomity jako zakąska do trunków wysoko procentowych:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń