SUROWIEC
-słonina cienka
PRZYPRAWY
-sól nie jodowana 24-25 g/kg
-papryka suszona płatek kolorowa 4-5 g/kg
-papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra 3g/kg
-papryka słodka wędzona mielona 2-3g/kg
-czosnek 3 większe ząbki na kg słoniny
-cebula suszona płatek 2 g /kg
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz