SUROWIEC I PRZYPRAWY
-słonika cienka bez skóry
-sól nie jodowana 24 g/kg
-czosnek 3 ząbki na kg
-suszone grzyby 6-10 g/kg -grzyby można rozdrobnić na proszek bądź zrobić jak ja co widać na pokazanym wyżej zdjęciu.
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Słonina pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńSterylizacja w szybkowarze to temperatura zwykle około 116°C?
Takie słoiki/puszki można potem przetrzmywać poza lodówką (jak długo)?
Od jakiegoś czasu kupuję smalec i wędliny, które w smaku są zupełnie jak swojskie. Producentem są Karol-Zakłady Mięsne. Jednak chciałabym też znaleźć trochę czasu aby móc zrobić takie wyroby w domu. W sumie przepisy nie są wcale takie trudne.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, od jakiegoś czasu robię domowe wędliny dlatego na pewno skuszę się na tę słoninkę :-)
OdpowiedzUsuńNiezły sprzęt.
OdpowiedzUsuń