piątek, 20 września 2024

Dżem z żurawiny


 





SKŁADNIKI
-2 kg żurawiny 
-sok z 2 cytryn 
-cukier żelujący 3:1 / 0,5 kg
-3 saszetki 40 g żelfix 3:1
-400 ml wody 
WYKONANIE 
Żurawinę płuczemy przebieramy i mrozimy z tydzień ,następnie rozmrażamy i  przepuszczamy przez maszynkę na sitku 8 mm lub na wyciskarce wolno obrotowej z tendencją grubej pulpy. Następnie wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i na wolnym ogniu gotujemy do pożądanej konsystencji, mając na uwadze, że całość jeszcze zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków, gorący dżem zakręcamy i odstawiamy do zaciągnięcia słoiczków. Można pasteryzować kto chce 20 min . Dżem jak widać na zdjęciach ma odpowiednią konsystencję. Polecam jest smaczny doskonały do wędlin i bułki z masełkiem. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz